04 oct. Llista de material per iniciar-se en l’escalada esportiva
Avui us portem un llistat de material per iniciarte en l’escalada esportiva, d’aquesta manera podràs començar a practicar escalada esportiva amb tot el material indispensable, a més també us donem uns consells per ajudar-vos a escollir el millor material:
Peus de gat
Els peus de gat són les sabates que s’utilitzen per practicar l’escalada, en totes les seves modalitats.
És important que al principi de la pràctica de l’escalada siguin uns gats còmodes. Aixó no significa que ens hagin de sobrar espais, ben al contrari. Hem d’intentar omplir tot el gat amb el nostre peu, però en cap moment ens ha de fer mal.
Un peu de gat còmode per un altre persona pot no ser-ho per un mateix. Heu de trobar la sabata que millor s’adapti al vostre peu.
Per tant, per començar us recomanem uns peus de gat que no siguin agressius, és a dir amb la sola recta, tant si es mira de costat com per sota. També és preferible que siguin de sola dura, per tal d’acostumar-nos progressivament a l’esforç que fan els peus mentre escalem.
Corda dinàmica simple
Per l’escalada esportiva, s’utilitzen cordes dinàmiques simples.
Existeixen moltes llargades i diàmetres, però per començar us recomanem les cordes de 70 o 80 metres i amb un diàmetre d’entre 9,8 i 10,2 mm, gruix que ens permetrà escalar en politja o top-rope moltes vegades abans de desgastar la corda.
TALABARD
El talabard és imprescindible si volem practicar l’escalada esportiva. És el sistema de seguretat que col·loquem al nostre propi cos per tal de protegir-nos al practicar aquesta activitat.
Existeixen moltes tipologies de talabard, però els que ens interessen son els talabards pelvics destinats a l’escalada, amb doble punt d’ancoratge i una anella ventral, tenint en compte els següents factors:
- S’ha d’ajustar al teu cos: el cinturó ha d’ajustar-se a l’altura de la cintura i que no pugui baixar del maluc, un cop ajustat l’anella ventral no pot quedar descentrada.
- Els camals poden ser fixes o ajustables. En els dos casos, han de quedar ben ajustats a les cames. Per comprovar-ho, ens hauria de poder passar la mà per l’interior, però just.
APARELL ASSEGURADOR-DESCENSOR
És important fixar-nos en el detall que cap aparell s’autodenomina “automàtic”, sinó de frenada assistida. Tot i així la comunitat escaladora utilitza erròniament el terme automàtic. Aquesta creença que es perpetua de boca a orella ens porta a confiar-nos en excés i no llegir-ne les instruccions. Es tracta de l’element més complex de l’escalada esportiva.
Dit això, recomanem els aparells de frenada assistida perquè ens donen comoditat quan l’escalador es queda penjant una bona estona. Però sobretot perquè la frenada assistida ens ajuda a aguantar sense esforç una eventual caiguda de l’escalador.
Per iniciar-se en aquest esport, us recomanem el Grigri de Petzl, o l’Smart de Mamut amb el seu add-on.
L’Smart, com tots els aparells de frenada assistida passius, no conté parts mòbils per tant el seu ús és molt senzill.
El Grigri, primer aparell de frenada assistida actiu del mercat i el més popular. És un dels dispositius més còmodes per practicar aquest esport, però si no hi estem habituats té tendència a bloquejar-se quan volem donar corda a l’escalador: i aprendre a donar corda ràpid sense que això passi té el seu procés d’aprenentatge.
Tot aparell assegurador ha d’anar sempre acompanyat per un mosquetó de seguretat, que connectarà l’aparell amb el nostre talabard. En aquest cas us recomanem mosquetons unidireccionals (antigir), que ens asseguren que fins i tot quan el sistema perd tensió aquest no es girarà, i que per tant no es col·locarà en una posició potencialment perillosa en el moment d’una caiguda.
CINTA EXPRÉS
Les cintes exprés són l’element que uneix la nostra corda als ancoratges de la paret mentre pugem. Es tracta de dos mosquetons simples enllaçats per una cinta d’un material tèxtil molt resistent. N’hi ha de diferents materials, gatells i gruixos però l’element més important a tenir en compte n´és la llargada.
Existeixen diferents llargades, des de 10 cm a 25 cm.
Per començar a escalar, necessitaríem un joc d’unes 16/18 cintes exprés. La majoria de les quals ha de ser d’uns 12 cm, i unes 4 o 5 d’uns 18cm. Portar-ne una de 25cm no està de més. Amb les cintes més llargues evitarem palanques i el fregament de la corda en aquells ancoratges que quedin més separats de la línia principal que segueix la via.
MOSQUETONS DE SEGURETAT
És recomanable utilitzar mosquetons de seguretat tipus B, tant per realitzar la maniobra de reunió com per la baga d’ancoratge. Aquests tipus de mosquetons disposen d’un sistema de seguretat que impossibilita la seva obertura accidental.
En necessitarem 4: dos per realitzar reunions i desmuntar-les, un d’unidireccional per l’aparell assegurador i un altre per la baga d’ancoratge.
Per les reunions us recomanem mosquetons d’acer inoxidable.Són els més resistents al desgast que genera escalar en top-rope.
BAGA D’ANCORATGE
És un element molt important en l’escalada i per la nostra seguretat. Ens permet realitzar reunions de forma segura i ancorar-nos a la paret si hi ha algun contratemps.
Existeixen diferents tipus de baga d’ancoratge: Des de un simple cordino de 7mm fins al nou dispositiu d’ancoratge “Petzl connect adjust”, passant per les “Multi-Chain”.
Molt similars en aparença a les Multi-chain tenim les “Daisy Chain”, però aquestes són bagues específiques per escalada artificial. El seu ús com a baga d’ancoratge pot portar més fàcilment a errors catastròfics.
Per iniciació, us recomanem el connect adjust, que ens permet una regulació ràpida, sencilla i sobretot segura.
KIT D’ABANDONAMENT
Tard o d’hora ens trobarem que haurem de baixar-nos a mitja via, sigui per la pluja o perquè simplement no aconseguim de cap manera arribar al següent ancoratge. Tenint en compte que per raons de seguretat no podem despenjar-nos d’un sol punt i alhora recuperar les cintes exprés de sota, necessitem cert material però sobretot uns coneixements bàsics d’abandonament.
Per realitzar la maniobra d’abandonament, que també ens servirà per despenjar-nos de reunions en mal estat. Necessitem un maillon, un anell de cordino per realitzar machards i un mosquetó de seguretat tipus HMS.
CASC ESCALADA
El casc hauria de ser una extensió nostra. És molt important la seva utilització en la pràctica d’aquest esport. Ens protegeix tant de caigudes com de pedres que puguin caure o objectes.
Hem d’escollir un casc que sigui específicament per escalada, i homologat. No tots valen!
MAGNESI, MAGNESERA I RASPALL
I per últim però no menys important, necessitarem una magnesera (ha de ser per escalada esportiva, les de bloc són diferents!) i magnesi en pols. Les magneseres solen incloure un cosit d’on podem penjar el raspall. Aquest element que ens permetrà eliminar l’excés de magnesi, sobretot al moment de marxar. És important que aquest sigui de pel natural per tal de no fer malbé la roca.
Per acabar us recomanem que per començar compreu sempre el vostre material d’escalada en botigues físiques especialitzades. Gaudireu dels consells i assessorament de venedors especialistes. Així sabreu quins son els productes que s’ajusten millor a les vostres necessitats, alhora que recolzeu el comerç local.
Nosaltres col·laborem amb Illa Sports, una botiga de muntanya i escalada que funciona des del 1963, situada a Granollers. Hi trobareu un assessorament espectacular. https://www.illasports.com/
CURSOS INICIACIÓ ESCALADA ENFILA’T
Recordeu que a Enfila’t realitzem cursos d’iniciació a l’escalada, perquè pugueu descobrir aquest esport amb la màxima seguretat possible gràcies als nostres professionals.
Podeu consultar tota la informació a Cursos Iniciació Escalada en Roca o contactar amb nosaltres a través del nostra formulari.